Skärpta krav på egenanställningsbranschen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Branchorganisationen Egenanställningsföretagen har infört en auktorisation för egenanställningsföretag. Syftet är att öka tryggheten för egenanställda och bidra till ordning och reda i branschen. Bland annat kräver auktorisationen att företagen tar fullt arbetsgivaransvar för de egenanställda och har en bemannad kundtjänst.

– Det här är ett viktigt steg för att öka förtroendet för seriösa företag i egenanställningsbranschen. Egenanställda och deras uppdragsgivare ska kunna vara helt trygga med att arbetet sker på schyssta villkor, säger Stephen Schad, ordförande Egenanställningsföretagen.

Auktorisationsnämnden som nu tillsatts består av Hans Rothenberg som är moderat riksdagsman, Björn Djupmark som är advokat på Fylgia och Anders Skeppshult som är före detta auktoriserad revisor och delägare på KPMG.

Om ett företag inte klarar kraven kommer de förlora sin auktorisation.

– Syftet med auktorisationen är att säkerställa att bara seriösa företag inom branschen är medlemmar i branschorganisationen. Det bidrar till ordning och reda i en ung bransch som tyvärr innehållit en del lycksökare, fortsätter Stephen Schad.

Sedan 2011 har antalet egenanställda ökat med nästan 700 procent. Då var cirka 4 000 personer egenanställda, jämfört med över 34 000 personer 2016. Majoriteten av egenanställningarna finns i storstäderna, men antalet ökar snabbt i hela landet. Den totala faktureringsvolymen under 2016 uppgick till över en miljard kronor.

Vid frågor, kontakta gärna:
Stephen Schad, ordförande Egenanställningsföretagen, 070-880 61 87
Marcus Jonsson, presskontakt Egenanställningsföretagen, 070-513 66 48

Pressbilder:
Stephen Schad, ordförande Egenanställningsföretagen

Fakta om egenanställning:
– Egenanställning är ett sätt att fakturera utan att ha ett eget företag. Det blir möjligt genom att en person anställs av ett egenanställningsföretag och därigenom får rätt att förhandla om uppdrag för företagets räkning.
– Egenanställningsföretaget fakturerar uppdragsgivaren åt den egenanställde och har fullt arbetsgivaransvar.
– Den egenanställde är anställd under uppdraget och betalar a-skatt.

FLER NYHETER

Pressmeddelande 2023-05-24 EAFB utesluter Cool Company

Egenanställningsföretagens Branschorganisation utesluter medlemsföretag efter missbruk av kollektivavtal Egenanställningsföretagens Branschorganisation (EAFB) utesluter medlemsföretaget Cool Company efter missbruk av deras kollektivavtal med Säljarnas

Remissvar till betänkande om arbetslöshetsförsäkring

Egenanställningsföretagens Branschorganisation (EAFB) har lämnat in ett remissyttrande över betänkandet Ds 2022:28 En fortsatt stärkt arbetslöshetsförsäkring. Utredningen konstaterar att den gemensamma välfärden

Slutreplik om egenanställning och bemanning

Det finns ingen motsättning mellan att reda ut begreppen och förtydliga spelreglerna på arbetsmarknaden. Tvärtom tror vi att tydliga spelregler till hög

Lämna ett svar

Stäng meny